Wednesday, 22 February 2017

Perginya Seorang Kawan

Lepas pada program pasca banjir aku rasa x sedap aty tak thu ape yg nak jadi, aku pun tk nk fikir pastu esokkn hrinya aku cuba contact seorang kawan kelas aku yg tangguh sem lepas akibat saket. Pada awal sem baru ni dia ada sen mcg bgthu aku yg dia x dpt tros kn sem ni lg sbb dia still saket, dia x jelas kn ape yg dia saket, aku pun x pasti penyakit sebenarnya. Cube utk hubungi dia tp tiada jawapan. Mgkin mslh line kot aku pun positif ja.. Pada 21hb feb 2017. Aku dikjutkn dgn brita fazal da meninggal dunia akibat knser drh.. Aku trgamam, tk tahu nk ckp apa, aku cuba call dia lg tp x dpt jgk seolah no da x aktif. Ape aku bole buad. Aku menangis mlm hari nya x tahu nk ckp apa.. Asyik teringt ja aku slalu lepak dgn dia masa tahun satu dlu, awal2 masuk uthm aku tk ada kawan, dia pun sama, last2 awal2 kelas aku follow kelas skali gn dia ja. Lama2 aku dpt bwk mtor g u, aku slalu kluar jalan2 dgn dia. Tiap mlm kluar mkn dgn dia.. Dia kata "aku teringin nk cari tomyam seafood yg sedap" sapa sngka org kering ja kuat makan. Hmpir tiap mlm kmi g makan tmpt yg brlainan kedai sbb nk jd "food haunter" area parit raja ni. Smpai la bulan puasa 2016 masa tgh final pun jalan2 dgn dia.. Cari mkn, lps tuh shopping raya, dia bli bju raya semua selipar, bila tya dia raya dkt mana dia jwb "aku raya kt smenanjung jak, nda pulang ke sabah, lepas raya aku bru pulang sana" kdg trfikir..sian dy x dpt raya dgn family. Ermm.. Lps cuti sem 1. Nek sem 2.. Aku da mule pelik dgn dia yg batuk x berenti.. Pastu hri 1st sem 2 kelas dy da admit wad. Dy mcg aku ja suh dtg anta bju gn chrge dy kt hspital..dia bilang jgn ksi tau org len. Aku dtg wad dy ckp ada mslh paru2 dia.. Mgkin kuman x pun cecair.. Aku pun heran.. Dlu sem 1 ada jgk dy btuk2 tp tk sngke melarat smpai. Brbulan.. Tp tuh la yg jd kt dia.. Sebulan jgk dy dduk kt wad hospital bp tuh. Lepas pindh2 bilik nya. Aku jd kesian tgok dy, hmpir tiap hri hbis kelas aku dtg ja dekat dia. Melawat dia.m kdg sorng dtg kdg brdua dgn mus.. Ada stu hari aku nk dtg kt dia lepas raya haji thun lepas, dy cakap. "bli kn aku kfc, udah lama aku x mkn kfc" aku pun bli la kfc utk dia.. Aku g sorng.. Smpai kt dy aku bg la kfc tuh pstu aku tya. "kau bole ka minum air gas ni kng semput nnt" dia slumber jwb "tk pa. Udah mau mampus kali" ermmm aku speechless jap, seram dgr... Aku un gelinang jgk air mata time tuh.. Lps tuh aku nk blek dy bg duit "nah gnti duit gn blnja kau skali, pastu blikn mus kfc skali .sama topup aku" aku pun balek.. Tiap kali dtg mlwt dia mesti dia ckp "thnks naim dtg kt aku, susahkn kau ja" .. Aku tkde hal pun.. Kawan2 pyer pasal. Sebuln jgk dy kt hspital.smpai la mak dy dtg utk jga dia.. Aku da x g melawat dia. Segan jgk gn mak dy. Nk borak segan huhu. Lps dia dischrge wad, dy kne tngguh sem utk berubat. Then dia balek Semporna, aku pun tk sempt jmpa dia kali tuh sbb sibuk d kelas, dia tggl mcg "naim aku blek dlu, nnt sem dpn kita jmpa insha Allah" .. Sapa sngka igt dia dtg jmpe lg sem ni tp dia pun x dpt tros kn lg sem ni..fazal.. Kau nk tahu..aku tunggu kau dtg sini smbung sem, tp kau x dpt dtg dah. Zal, bju fakulti ada kt aku kau x sempt pkai lg. Bju tuh baru lg..siap ada nama kau lg. Zal, kita belom teroka abes lg tempat mkn kt btu pht gn parit raja ni.  Kau suka mkn..walau kau krus tp kau tetap kuat makan. Zal kdg jd cm pelik org tgok kita kan. Sorng gemuk sorng kurus.. Kdg aku call kau ajak kuar mkn tp kau x angkt call, 5 kli call x angkt..aku jd mrah ja kt kau, tp kau cool ja masa tuh kan.. Maaf kn aku zal. Aku x sengaja nk mrh kau. Pastu borak kedai mkn crita pasal gerek masing2 (couple aka gf) .. Lps tuh gf kau kasi duit utk bli vitamin sbb kau krus sgt. Msa sem 2 dpt lepak sgt sbb kau sakit kt hospital. Sem ni sem 3. Lg la aku sedih x dpt jmpa kau buad selamanya.. Aku bru igt nk jd food haunter lg kt pagoh nnt tp kau da xde.. Rndu gila nk lepak2 gn kau even kau x byk ckp tp kau ok ja.. Ptot kau jrg syum sgt..upenya kau sakit, kau senyum bila kau kenyang mkn, aku igt kau sehat ja rupanya kau saket. Maaf kn aku zal kalau aku byk kekurangn jd kawan kau. Aku maafkn dn halal kn segalanya.. Bersemadi lah dgn tenang ya kawan, smpai masa nanti kita jmpa. Moga roh nya berada dlm kalangn org yg beriman, setahun jgk kau tahan dan lawan dgn saket kau dan kini kau berehat dengan tenang buad selamanya zal.. Brg2 kau kt aku nnt aku serah kn kt mama kau ya zal.. Al fatihah.. 

No comments:

Post a Comment